Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Poate cineva să editeze profilul firmei mele de pe Google My Business? Da… Dar te poți proteja, iată cum
Astăzi vorbim despre un subiect care poate trece de multe ori pe plan secund, dar care este în schimb foarte important pentru cei care au unul sau mai multe conturi de Google My Business pentru afacerea lor locală, adică gestionarea și verificarea constantă a profilului de pe Google My Business.
Dacă crezi că este suficient să deschizi un cont și doar să-l verifici pentru afacerea ta locală: te înșeli…
Google My Business, după cum știm, ne permite să creăm (sau ne crează el automat) un profil gratuit pentru afacerea noastră locală ce are un punct de lucru fizic, astfel încât, să poată fi găsită de clienții care caută pe Google și Google Maps.
Putem adauga toate informațiile necesare despre afacerea noastră (nume, fotografii, site, program de lucru, program special…), inclusiv numărul de telefonul pe care trebuie să primim apeluri și bineînțeles, adresa pentru a ajuta clienții să ajungă în punctul de lucru cu navigația de la Google.
Dar… însuși Google ne oferă un „sfat” pe care nu trebuie să-l ignorăm pentru gestionarea profilului nostru local:
Asigură-te că informațiile despre afacerea ta sunt corecte! Aici găsești mai multe detalii despre cum să creezi un profil de Google My Business pentru afacerea ta locală.
Pentru că, atunci când oamenii îți caută sau îți găsesc în online afacerea ta, văd numărul de telefon, văd adresa afacerii tale, sau programul de lucru sau site-ul, corect, nu!?
Iar dacă tu crezi că a fost suficient să le adaugi în momentul în care ai verificat afacerea, controlează imediat contul și asigură-te că informațiile sunt corecte și că nu au fost modificate, mai ales dacă nu ai mai accesat niciodată contul de când l-ai creat.
Așa cum ne avertizează Google și aici nu este suficient să verificăm profilul afacerii și să-l optimizăm după cum vrem noi, ca să fim „liniștiți”…:
“Clienții pot găsi și informații pe care nu le-ai adăugat tu, precum un link către meniu sau fotografii încărcate de clienți cu mâncarea preferată. Cu ajutorul acestei combinații de informații adăugate de tine și oferite de alte surse, clienții pot lua decizii informate privind locația companiei.” sursa.
Principalele surse de informații al profilului companiei locale pentru Google sunt:
- Tu: adică informațiile despre afacerea ta pe care le-ai adăugat în profil.
- Site-ul tău: informații de pe site-ul oficial al afacerii tale (dacă există).
- Surse terțe: alte site-uri; informații din alte surse online unde afacerea ta este prezentă.
- Alt manager/proprietar: poate părea evident, dar mai ales când trebuie să gestionezi mai multe conturi, se poate întâmpla să nu-ți aduci aminte dacă există sau nu alți manageri pentru o anumită locație, care ar putea face modificări. Este recomandat să verifici toți utilizatorii ce au permisiunea să modifice informațiile unui profil și, dacă este necesar, să ștergi vechii colaboratori sau utilizatorii necunoscuți.
- Utilizatori online: informații de la utilizatorii care folosesc serviciile Google. De fapt, un profil a unei afaceri locale poate fi actualizat de fiecare dată când un utilizator interacționează cu profilul companiei: lăsa o recenzie, încarcă o fotografie sau semnalează o problemă sau o modificare.
Deci, informațiile din profilul afacerii noastre pot fi actualizate și/sau modificate de Google în orice moment pe baza datelor găsite pe internet.
Coerența datelor online este așadar foarte importantă, adică informațiile despre afacere noastră trebuie să coincidă în fiecare colț al internetului.
Și după cum am văzut, contribuția altor utilizatori este, de asemenea, foarte puternică și ne oferă 3 posibile scenarii:
1 – Sugestiile utilizatorilor/clienților: fiecare utilizator poate sugera modificări către Google asupra activităților de pe Google Maps.
Acest lucru poate fi un aspect pozitiv în cazul în care un proprietar ce și-a schimbat numărul de telefon al afacerii a uitat să-l actualizeze în profilul afacerii locale.
În acest caz, un utilizator/client „bun” poate raporta către Google numărul de telefonul corect folosind butonul „Sugerează o modificare”, iar după ce a fost actualizat poate fi util și pentru alți utilizatori.
2 – Sugestii de modificare de la Local Guides: fiecare utilizator ce are cont Google poate participa la proiectul Local Guides (recent au declarat că sunt 50 de milioane de abonați) prin care pot să îmbunătățească informațiile despre afacerile de pe Google Maps (cum ar fi restaurante, hoteluri, magazine etc… ) cu propriile contribuții, apoi scriind recenzii, adăugând fotografii, răspunzând la întrebări despre locurile în care au fost și corectând datele.
Acest efort este pentru a obține puncte și beneficii de la Google.
Tocmai dorința de a obține puncte îi poate determina de multe ori pe Local Guides să confirme informații despre care nu există certitudine, evident în detrimentul activității/profilului în cauză.
3 – Raportare spam: pot exista persoane/concurenți/haters care nu au nicio problemă să modifice datele unei afaceri de pe Google Maps, atât pentru a prejudicia concurența cât și pentru a obține avantaje directe.
De exemplu, un răuvoitor își poate adăuga propriul numărul de telefon pe un profil ce nu este gestionat de proprietarul contului și care este mai bine poziționat în căutări pentru a “fura” toate apelurile, care era adresate de fapt acelei afaceri locale.
În aceste cazuri, nu doar afacerea locală pierde clienți și bani, ci și clienții înșiși pot fi păcăliți de astfel de situații, cu toate consecințele negative ce rezultă.
În acest caz, de fapt, este clar că firma nu a acordat atenția cuvenită informațiilor sale din online, contribuind indirect” la escrocheria în detrimentul clientului.
Totuși, Google a informat încă din octombrie 2017 că alertele prin e-mail referitoare la modificările propuse pe Google My Business sunt active.
Însă, proprietarii de afaceri de pe Google My Business nu primesc întotdeauna alerte prin e-mail când sunt sugerate modificări în contul lor, sau atunci când le primesc pur și simplu le ignoră.
O altă problemă pentru mulți administratori de conturi este că ei găsesc adesea printre fotografiile afacerii lor, poze care nu au nicio legătură cu ea, sau chiar fotografii de la concurenții lor direcți sau chiar fotografii de tip spam.
În aceste cazuri este necesar să raportăm fotografiile pentru ca Google să le elimine cât mai curând posibil, întrucât ele pot păta imaginea afacerii locale și cauza prejudicii de natură financiară.
În panoul de control din contul afacerii apare notificarea cu privire la modificările din profilul afaceri, însă doar după ce ele și-au produs efectul și sunt deja online.
Cei care gestionează unul sau mai multe conturi pe Google My Business au observat că sunt avertizați adesea că există modificări în așteptare cu mesaje de genul acesta:
Un exemplu, în care programul de lucru a fost actualizat.
În aceste cazuri, este adevărat că Google ne avertizează, doar după ce modificările sunt deja online și active!
Trebuie totuși să fim atenți la aceste situații, deoarece mulți cred că este suficient să nu accepte actualizările pentru a împiedica apariția problemelor, dar în schimb, după cum am văzut, dacă nu se reactualizează manual programul de către administratorul profilului (sau orice alte date modificate: site, telefon etc. …) vor fi afișate online informațiile actualizate automat, chiar dacă adesea sunt eronate.
Evident că, aceste modificări automate pot cauza un prejudiciu pentru proprietarii de afaceri locale.
Momentan în dashboard-ul contului de Google My Business, nu există niciun buton pentru a Nu confirma modificările efectuate și a le restabili pe cele pe care le-am introdus anterior, ele pot fi doar confirmate cu un click pe: Acceptă-le pe toate.
Fără dubii, ar fi convenabil dacă Google ar introduce această funcționalitate direct în panoul de control al fiecărui profil în parte. Poate în viitor…
Ce am făcut în Local Strategy pentru a depăși această problemă și a oferi antreprenorilor de afaceri locale o soluție facilă?
Și acum un mic spațiu publicitar 🙂
Google încurajează aceste actualizări pentru că încearcă să aibă și să ofere date “curate”. Dar pentru cei care își actualizează constant profilul afacerii cu informații și își păstrează întotdeauna contul optimizat, reprezintă o problemă.
Deci, ce am făcut: în cadrul agenție de marketing Local Strategy am dezvoltat sistemul Local Finder – Serviciul complet ce cuprinde crearea, administrarea și monitorizarea profilului de Google My Business pentru Afacerile Locale.
Cu ajutorul serviciului Local Finder monitorizăm zilnic toate modificările ce apar în profilul afacerii tale pentru ca firma ta să evite problemele ce pot cauza prejudicii, de imagine sau financiare.
Găsești pe această pagină mai multe detalii despre serviciul Local Finder pentru administrarea, optimizarea și monitorizarea profilului de Google My Business al afacerii tale.