Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Google My Business: Minighid 2021 să-i descoperim potențialul pentru a atrage mai mulți clienți pentru afacerea ta locală.
Google My Business ce este?
De fiecare dată când căutăm o firmă pe Google, în dreapta apare un scurt rezumat, unde găsim harta, numele afacerii, datele de contact ale acesteia, site-ul web și, în cel mai bun caz, câteva fotografii. Această prezentare succintă este oferită de Google My Business.
Este o platformă Google care oferă posibilitatea companiilor să se prezinte gratuit în online: de la magazine la restaurante și până la furnizori de servicii.
Profilul pe Google My Business poate fi creat numai pentru companiile locale care au o locație fizică sau prestează servicii la domiciliu clientului. Prin această platformă firmele pot apărea pe motoarele de căutare și pe Google Maps.
Dar oportunități oferite de Google My Business nu se opresc aici, ele sunt într-adevăr multe și foarte interesante. Am putea spune cu siguranță că acestea sunt elemente strategice, utile pentru activitatea de marketing a afacerilor locale.
Prin înregistrarea pe Google My Business, de fapt, ajuți clienții tăi, dar mai ales pe cei potențiali să te găsească mai ușor, să obțină informații despre produse și servicii.
Poți furniza programul de lucru, poți interacționa cu utilizatorii, poți crea postări și multe altele. Să vedem cum.
Cum să creezi un profil pentru afacerea ta locală pe Google My Business
Pentru a intra în lumea Google My Business și a profita de întregul său potențial, pur și simplu este suficient să creezi un cont la acest link. Aceasta este o condiție prealabilă fundamentală, așa că dacă nu ai deja unul, va trebui să-l crezi.
În acest moment va trebui să introduci numele afacerii tale și să completezi toate câmpurile obligatorii exact ca și cum ar fi un formular de identificare a companiei: adresă, tipul afacerii, date de contact.
Ți s-ar părea ușor, dar Google s-a echipat cu un sistem de securitate pentru a se asigura că doar proprietarul companiei creează pagina sau o modifică.
Aceasta se întâmplă pentru că pagina poate fi generată automat și din informațiile oferite de clienți sau, mai rău, poate ajunge în mâinile concurenței. De aceea, Google îți trimite un plic ce conține codul de verificare a identității la adresa adăugată de către tine. Poate dura până la 14 zile pentru a primi plicul prin poștă. Pentru mai multe detalii poți citi aici un alt articol ce te ajută să creezi contul.
Începe să utilizezi Google My Business

Când înregistrarea este verificată oficial, compania ta va apărea gratuit pe Google Maps și în rezultatele Google pentru cuvintele cheie ce au legătură cu afacerea ta.
Este evident că acesta este un element strategic fundamental pentru a face marketing local, deoarece oferă și posibilitatea de a ne poziționa pe cuvinte cheie care să permită utilizatorului să identifice activitatea cea mai apropiată de locul în care se află.
Profilul Google My Business este împărțit în secțiuni:
- Pagina de pornire
- Postări
- Informații
- Statistici
- Recenzii
- Mesaje
- Fotografii
- Produse
- Site-ul web
- Administratori
Secțiunile profilului din Google My Business
Prezentarea inițială îți permite să fii mereu cu ochii pe informațiile principale: widget-ul de recenzii, cele mai recente postări și imagini încărcate de clienți.

Secțiunea Postări conține articolele publicate. De fapt, GMB are și bloguri: articolele pot deveni cea mai eficientă modalitate de a publica oferte, de a comunica evenimente, etc.
Submeniul Informații este adevărata inimă a GMB, deoarece îți permite să completezi câmpurile utile pentru a oferi toate detaliile despre afacerea ta.
Alegerea categoriei potrivite este esențială pentru o indexare corectă a companiei. Adică va trebui să fii foarte exact în identificarea tipului tău de afacere și dacă o categorie nu ți se pare suficientă, poți adăuga mai multe categorii.
Adăugarea site-ului este, de asemenea, fundamentală, pentru că permite clientului să afle imediat mai multe detalii despre afacerea ta și-ți oferă avantajul de a aduce utilizatorul pe un teren propriu unde conversia este mai ușoară.
Recenziile de pe Google My Business
Este de la sine înțeles că recenziile sunt foarte importante. Feedback-ul primit de la clienți este exprimat în stele cu posibilitatea de a adăuga și un text. Scorul obținut este vizibil imediat prin conectarea la profilul de Google My Business, așa că devine important în ghidarea alegerilor de cumpărare ale utilizatorilor.
Unul dintre primele lucruri de făcut este să inviți clienții să lase o recenzie, în special pe cei care sunt fideli și mulțumiți de serviciile tale. De asemenea, invită-i să posteze despre experiența avută sau fotografii cu produsele tale.
Este extrem de important să răspunzi mereu la recenzii, mai ales dacă acestea sunt negative. Acest lucru îi permite utilizatorului să își facă o idee despre experiența clientului nemulțumit, dar demonstrează atenția și respectul față de clienți, făcându-i să perceapă profesionalismul.
Statistici disponibile pe Google My Business
Google My Business Insight oferă numeroase informații strategice. Adică oferă date interesante despre vizitele pe profil care îți vor oferi o imagine mai completă asupra publicului tău țintă și îți vor oferi idei interesante de marketing.
Vei putea afla unde, cum și prin ce platformă a ajuns utilizatorul la profilul tău, ce acțiune se efectuează cel mai frecvent (vizite pe site-ul tău, apeluri etc.) dar și cele mai vizionate fotografii.
Pe scurt, toate informațiile strategice pe care le poți folosi pentru a-ți optimiza mai bine prezența online.
Mesaje din Google My Business
Pe lângă recenzii, există un alt canal foarte util prin care clienții tăi pot intra în contact cu tine. Să vorbim despre mesajele pe care ți le pot trimite de pe pagina de pe Google My Business (GMB).
Nu sunt întotdeauna ușor de gestionat toate comunicările care sosesc din rețelele de socializare și din GMB, așa că este posibil să dezactivezi această funcție. Este de la sine înțeles că pierderea acestui canal este un “păcat”; clientul va putea să te contacteze în timp real cât se află la un pas de tine, poți genera conversații interesante, îl poți convinge să ajungă la tine.
Importanța fotografiilor în Google My Business
Imaginile activității, mai ales dacă este vorba despre un restaurant sau o locație, sunt decisive în procesul de cumpărare a utilizatorului.
De fapt, un client potențial s-ar putea opri imediat din căutarea lui dacă ar vedea o imagine neplăcută, poate încărcată de un utilizator care a lăsat o recenzie proastă.
Dacă crezi că nu ai timp pentru a actualiza constant fotografiile, postează imagini „neutre”, perfecte pentru toate anotimpurile!
Cu toate acestea, actualizarea acestei secțiuni este extrem de relevantă pentru poziționarea online: profilurile cu mai multe fotografii, capătă o vizibilitate mai mare.
Vitrina produselor pe Google My Business
În sfârșit, ajungem la o altă secțiune importantă, cea a produselor. Cu alte cuvinte, am putea-o defini ca pe o adevărată vitrină.
În această secțiune poți crea câte o poziție pentru câte produse ai: introducând fotografii, denumire produs, categorie, descriere și preț. Nu numai atât, poți invita vizitatorul să afle mai multe sau să cumpere un produs adăugând un buton de CTA(call to action).

Același lucru este valabil și dacă oferi servicii sau consultanță: poți crea un card pentru fiecare dintre ele, cu macro categoria acestuia, un titlu, o descriere și tariful relativ.
Atât pentru produse, cât și pentru servicii, această opțiune este esențială pentru poziționarea în rezultatele Google și Google Maps.
Completează cu atenție secțiunea de produse și servicii, profilul tău va avea mai multe șanse de a se poziționa cât mai sus în rezultatele google. Această secțiune permite, de fapt, să „răspunzi” căutărilor de brand, categorie și produs.
Concluzii
Pentru a încheia acest scurt ghid, să vorbim rapid despre celelalte secțiuni ale sale: rolul site-ului și utilizatori. Ultima, se referă la rolurile atribuite celor care pot gestiona profilul Google My Business. Primul, pe de altă parte, permite întreprinderilor mici, care nu au propriul site să-și creeze unul gratuit, cu o personalizare discretă.
După cum sigur ai înțeles, Google My Business reprezintă un instrument de marketing remarcabil și este esențial pentru toate activitățile locale.
Dacă unii pași sunt simpli, alții pot părea mai dificili sau poate este complex să analizezi datele statistice și să le folosești pentru a-ți face profilul Google My Business să performeze.
În aceste cazuri, o discuție cu un profesionist de marketing de la Local Strategy poate fi decisivă și ar permite o gestionare mai eficientă a paginii. În plus, această soluție ți-ar permite să menții profilul în permanență actualizat, făcându-l din ce în ce mai performant!
Contactează-ne, te vom ajuta să devii vizibil pe internet, pentru a atrage mai mulți clienți în punctul tău de lucru!